Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B6

best 68

31. 7. 2009 12:03
Zvíře

R^R^R^R^R^R^R^

0 0
možnosti
JC

Jarcho

31. 7. 2009 12:00
Zvíře je samozřejmě věc.

Nemá smysl tvrdit, že věcí není. Zvíře je věc movitá. Některé věci jsou ve vlastnictví osob, právnických i fyzický, jiná zvířata (a těch je většina) jsou res nulius - věc ničí.

Kdyby zvíře nebylo věcí, muselo by být buď přírodní silou, což zjevně není, nebo osobou. Kdyby bylo zvířeti přiznáno postavení osoby, bylo by nutno řešit otázku, v jakém rozsahu má právní způsobilost k úkonům. Dospělo-li by se k tomu, že nemá (jako že k ničemu jinému by se ani dospět nedalo), pak by bylo nutno každému zvířeti ustanovit opatrovníka, který by jménem zvířete právní úkony činil.

Je to tak absurdní představa, že se tomu ani nedá smát.

Kdykoli by se takový jelen napásl na louce, která není jeho vlastnictvím, dopustil by se přestupku krádeže a bylo by nutno vyzvat jeho opatrovníka, ať jelena v přestupkovém řízení zastupuje. Kdykoli by se městský holub někomu vykálel na rameno, dopustil by se přestupku poškození cizí věci (oděvu) a policie by to musel vyšetřovat.

0 0
možnosti
RF

Randall Flagg

31. 7. 2009 11:53
Mate pravdu

Kdyz si vzpomenu co me lonske leto stalo starosti, casu, i penez nechat dat dohromady kocicku kterou osklive pokousal pes...a pak cist jak nekdo jen pro zabavu utyra kote - v tu chvili bych asi bez nejmensich vycitek svedomi zabijel taky.

Priznam se ze podobne zpravy ve me vyvolavaji daleko vetsi znechuceni a vztek, nez kdyz si prectu o tom ze nekdo nezvladnul prebihani dalnice. 

0 0
možnosti

carad111

31. 7. 2009 11:40
Co je to věc?

Záleží na definici slova. Pokud je člověk věc (ve smyslu objekt), pak věcí může bý i zvíře. Vy máte určitý žebříče hodnot, který Vám diktuje odlišit věci životné a neživotné, ale opět jsou to věci.

Chování k věcem ať už živým nebo neživým je věco jiného. Utýrání zvířete je krutost, která by měla být trestána přísněji než rozbití okna, i když se jedná u obou příkladů o likvidaci.

Jde jen o nastavení žebříčku hodnot. Pro mne je zvíře součástí potravního řetězce. Zabíjet jejj zbytečně nebo jej dokonce týrat je podle mně znakem choré mysli. Stejně tak mám úctu k práci druhých, kterou neničím (rozkopané popelnice, grafiti Atd.)

Ale co jsem chtěl říct. Slovo věc je natolik frekventované, že přesná definice už asi neexistuje a každý si pod ním může představit něco jiného.

0 0
možnosti
LV

LucyLu

31. 7. 2009 11:34
Mluvíte mi z duše!

Máme malou kočičku, má 2 měsíce a minulý týden nám nešťastnou náhodou spadla do vany s vařící vodou (netušili jsme, že už vyskočí na okraj vany a musela tam nějak sklouznout) ;-(!!! Neumíte si představit tu hrůzu a strach o ni, který prožíváme celý týden! Jezdíme na antibiotikové injekce a dnes to vypadá, že je z nejhoršího venku a bude v pohodě. Celý minulý víkend jsme u ní drželi stráž ve dne v noci, krmili jogurtem, mazali tlapičky a bříško calciovou mastí a modlili se ať je v pořádku. Vždyť je to jak malé dítě, kdyby jste slyšela ten její pláč a viděla ty smutné oči! ;-( A teď když si představím co jsou někteří lidé schopni udělat nejen zvířátkům, ale i třeba dětem ... Hrůza jen pomyslet ;-(

0 0
možnosti
B

brnl

31. 7. 2009 11:30
Hezky napsáno

Taky mi v paměti nadosmrti zůstavají tyhle záležitosti s těmi utýranými nevinnými zvířaty, u nás doma nikdo nezabije ani broučka který zabloudí zvenku, křečky, podkany, andulky jsme také vždycky řádně pohřbili.

Kdo nemá elementární úctu k životu zvířat ten tohle nemůže mít ani k životu člověka.   

0 0
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Vystudovala VOŠ publicistiky a Mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. Miluje sushi, Queeny, kulečník, zvuk baskytary a všechny chlupaté živočichy, hlavně své dva kočičí kožichy - Jáchyma a Gitu.

Seznam rubrik